Garantált minőség

Miért fontos a magnézium ?

Szervezetünk egészséges működéséhez számos nyomelemre is szükség van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium. Ezt szervezetünk nem képes előállítani, így ennek pótlásáról a táplálkozás során kell gondoskodnunk.

magnézium testünkben az egyik legfontosabb ásványi anyag. Szervezetünk teljes magnézium tartalma körülbelül 20-30 gramm, ennek 60%-a a csontokban, 30% az izomzatban található. Több száz enzim alkotórésze. Fontos szerepe van az egészséges ideg és izomműködésben, valamint a szénhidrát-, a fehérje-, és a zsír-anyagcserében. Részt vesz az alvás-ébrenlét ritmusának szabályozásában is.

Magnézium hiány

Magnézium hiány esetén izomgörcsök ingerlékenység, álmatlanság alakulhat ki, romlik a koncentrálóképesség, fejfájás, szédülés léphet fel, izomgyengeség, émelygés, végtagzsibbadás jelentkezhet. Gyakoriak lehetnek a kellemetlen, erőteljes szívdobbanások, szívritmuszavarok.

Különösen a vízhajtók szedésekor jelent problémát, ha csak a kálium pótlása történik meg nap mint nap. Hiszen ilyenkor a magnézium is fokozottan ürül a szervezetből. Ilyenkor gyakori, hogy hiába pótolják még fokozottabban a káliumot, az nem szünteti meg a panaszokat, hiszen azt valójában a magnézium hiánya okozza.

Egészséges emberben, ha nincsen erőteljes stressznek vagy rendszeres fizikai aktivitásnak kitéve, normál táplálkozás mellett nem szokott látványos tünetekkel járni a magnézium hiánya. Ugyanakkor a különböző felszívódási zavarok vagy fokozottabb alkohol fogyasztás esetén ezek már látványosabban jelentkeznek. A vízhajtók mellett a fogamzásgátlók rendszeres szedése is magnézium hiányhoz vezethet.

A magnézium rendszeres pótlása

A jó magnézium ellátottság pozitív hatású lehet olyan problémák megelőzésére, mint az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás, és talán meglepő módon a vér zsírszint eltérések. Ugyanakkor javíthatja a szellemi frissességet, csökkentheti a kellemetlen szívritmuszavarok előfordulását. Segíthet enyhíteni a kellemetlen másnaposság tüneteit. Tekintettel arra, hogy a légutakat is képes kismértékben tágítani, ezért az asztmától és krónikus hörgőgyulladástól szenvedőknek is enyhülést hozhat. Csökkenti a kalciumot tartalmazó vese-, és epekövek kialakulásának esélyét. Segít gyomorrontás és székrekedés esetén, valamint megköti a gyomorsavat. Utóbbi miatt nem tanácsos étkezés előtt magnézium tabletták szedése. Segíthet a depresszió leküzdésében és enyhíti a menstruációs görcsöket.

RÖVIDEN

 Magnézium a természetből

Kiváló természetes magnézium források:  a teljes kiőrlésű lisztből készült gabonatermékek, zöldségek-gyümölcsök, tej, tejtermékek, halak, burgonya és a különböző ásványvizek.

 Mennyi az annyi?

magnézium napi ajánlott mennyisége átlagosan 375 mg. Várandósoknak, sportolóknak, asztmásoknak, szívritmus zavartól, illetve magas vérnyomástól szenvedőknek az ajánlott napi magnézium szükséglet kicsit több, 500 – 1000 mg között mozog. 1000 mg feletti magnézium napi fogyasztása hosszútávon nem ajánlottA szájon át bevitt magnéziumból átlagosan 35 – 55% – a szívódik fel.

A magnézium túladagolás tünetei lehetnek

Magnézium tartós túladagolása esetén hasmenés, émelygés, hányás, izomgyengeség és letargikus hangulat alakulhat ki.

A szénsavas italok csökkentik a felszívódását

A legtöbb sötét színű üdítőital foszfátokat tartalmaz, melyek az emésztőcsatornában hozzákötődnek a magnéziumhoz, így jelentősen csökken a felszívódása. Ezáltal,  ha valaki rendszeresen szénsavas üdítőitalt iszik az étkezéseknél, akkor hiába táplálkozik megfelelően, a magnézium nem képes maradéktalanul bejutni a szervezetébe. Természetesen ezért nem ajánlott a magnézium tartalmú táplálék kiegészítők bevételekor egy időben a szénsavas üdítőitalok fogyasztása.

Stressz

A stressz okozhat magnézium hiányt egyben a magnézium hiánya is csökkenti az ember stressz tűrőképességét. Ez egy ördögi kör, ami a megfelelő magnézium pótlással gyakran megszüntethető, de nem helyettesíti a stressz szituációk kerülésének és a lelki egyensúlyra törekvésnek szükségességét.

Fokozódik a magnézium kiürítése

A már említett vízhajtókon kívül a finomított cukor, a feketekávé, egyes asztma elleni szerek, egyes fogamzásgátlók és az ösztrogén hormon pótlását szolgáló gyógyszerek fokozzák a magnézium kiürülését a vesén keresztül. Hasonlóképpen az alkohol fogyasztása is fokozza, ezért a rendszeresen alkoholt fogyasztók körében rendkívül gyakori, több mint harminc százalékos a magnézium hiány előfordulása, annak kellemetlen tüneteivel együtt.
dezsi-weblap