Garantált minőség

Az aranyér a vénák betegsége

Az aranyér az egyik olyan betegség, ami annak köszönhető, hogy két lábra álltunk a törzsfejlődésünk során. Ugyanis a vénákban azok kitágulását általában olyan billentyűk előzik meg, melyek szabályozzák a vénás vér folyásának irányát, akadályozva annak visszafelé történő jelentős nyomás fokozódását. Ezek a billentyűk a végbél körüli vénás fonatokból hiányoznak.

VenoFit Protect®

A kialakulásához emellett számos életmóddal kapcsolatos dolog is köthető, például a mozgásszegény életmód és az ülőmunka végzés ami persze elhízáshoz is vezethet. Emellett a rostszegény táplálkozás, a nem elegendő folyadék fogyasztás amiknek gyakori velejárója a székrekedés vagy a székelés közben történő erőlködés.
Természetesen a genetikai hajlam sem elhanyagolható szempont. Ahogy az is ismert, hogy terhesség és szülés során is gyakran alakul ki hölgyeknél az aranyér betegség.
alc.: Tünetek
Az aranyeresség a végbél vénáinak kitágulása és előesése. A tünetek részben attól függnek, hogy belső vagy külső aranyérről van szó másrészt attól, hogy milyen stádiumú a betegség. A kezdeti két stádiumban maximum székeléskor dudorodnak ki a kis aranyeres csomók a végbél nyílásából, de aztán maguktól vissza is húzódnak. Ez még általában nem jár különösebb tünetekkel. A harmadik stádiumban még visszahelyezhetők kézzel, a negyedikben már nem. Gyakori panasz lehet a fájdalom, ha ezek a csomók begyulladnak vagy vénás pangás miatt vérrög alakul ki bennük. Látványos és ijesztő tünet lehet a végbéltáji vérzés, ami gyakran csak egy vércsík a székleten. Mindkét esetben orvoshoz, lehetőleg proktológushoz kell fordulni, aki végbél tükrözéssel megállapítja, hogy a vérzést biztosan nem daganat, hanem csak aranyér sérülés okozza. Ezt az első tünetek esetén mindenképpen meg kell tenni.
alc.: A kezelés
Ha már tudjuk, hogy a tüneteinkért, panaszainkért aranyér betegség a felelős, akkor jöhet a kezelés. Nagyon fontos a megfelelő higiénia betartása, a székletet követően a végbélnyílás törlése, majd lemosása. Fontos a rost dús táplálkozás, napi 3 liter folyadék elfogyasztása.
Ha begyulladt az aranyér, akkor erre elsősorban diosmin hatóanyag tartalmú tabletta szedése javasolt. A készítmény hatékonyságát fokozhatja, ha vadgesztenye mag-kivonatot is tartalmaz. Emellett végbélkúp és kenőcs használata. Ha a begyulladt aranyeres csomó nem húzódik vissza, az gyakran nagyon rövid közvetlenül a csomó jegelésének hatására megtörténik.
Végezni kell a végbél záróizmának a tornáztatását, mely szintén az aranyér kizáródásának a megelőzését és az aranyeres csomók visszahúzódásának az elérését szolgálja.
Krónikus esetben több műtéti megoldás is létezik már a belső aranyér legyűrűzésétől a nagyobb műtétig. Ezzel kapcsolatban a proktológus szakember véleményére, javaslatára kell támaszkodni.