Garantált minőség

B6-vitamin

B6-vitamin (piridoxin)  a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, fő feladata a fehérje- és aminosav-anyagcsere irányítása, koenzimként több,mint hatvan enzimrendszerben működik közre. Részben az idegsejtek és a hámszövet működését is szabályozza, elősegíti a nemi hormonok egyensúlyban tartását, és az idegrendszer kiegyensúlyozott működését azáltal, hogy számos neurotranszmitter (idegi hírvivő anyag) termelésében közreműködik. A B6-vitamin pozitívan módosíthatja a központi idegrendszerben a dopamin és adrenalin szintet, ami például sportolóknál a szellemi intenzitás és a koncentrálóképesség javulásában nyilvánulhat meg. Autizmusban a B6-vitamin és a magnézium együttes használata javíthat bizonyos mértékig a viselkedés rendellenességein.

B6-vitamin alkalmazása kedvező hatással lehet szív- és érrendszeri megbetegedések, szélütés, premenstruációs tünetegyüttes, depresszió, és álmatlanság esetén. Jótékony hatással bír az asztmás betegek panaszainak enyhítésében és csökkentheti a kéz ujjainak zsibbadásával járó alagút szindróma (carpal tunnel syndroma) tüneteit is.

B6-vitamin segíti a magnézium sejtekbe való bejutását, ezáltal az sokkal hatékonyabban tudja jótékony hatásait kifejteni.

A homociszteint, mely független kockázati tényezője a szív-érrendszeri betegségeknek, a B6-vitamin mint koenzim, ciszteinné alakítja. A gyakorlatban ugyanakkor leggyakrabban hányinger és hányás csillapítására használják. Migrénes fejfájás vagy terhességi hányás esetén éppoly hatékony, mint műtéti altatást követő hányinger esetében.

Mikor nő a B6-vitamin igény?

A fogamzásgátló tabletták folyamatos szedése megzavarja a piridoxin háztartást és megnöveli szervezetünk B6-vitamin igényét. Az alkoholfogyasztás és az erős dohányzás szintén jelentősen megnöveli a B6-vitamin szükségletünket. Az egészséges felnőtt B6-vitamin szükséglete 2 mg/nap. B6-vitamin szükségletünk a táplálkozásunk összetételének is függvénye lehet, ezért nem állandó, értéke a táplálékkal felvett fehérje mennyiségétől függ. Ez az igény a fehérjebevitel fokozásával jelentősen emelkedhet, ugyanis a piridoxin részt vesz az aminosavak átalakításában, így átlagosan 100 gramm bevitt fehérje mellé 1,5 mg B6-vitamin igénnyel számolhatunk.

Hiánytünetek

B6-vitamin a vékonybélben szívódik fel, hiányát okozhatja alkoholfogyasztás, gyomor-bélrendszeri betegség miatt kialakuló feszívódási zavar, vagy a szervezet megnövekedett igénye. A szájon át szedhető fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok és a szív-és érrendszeri gyógyszerek ugyanakkor csökkenik a B6-vitamin hatását.

B6-vitamin hiány tünetei bármelyik szerven jelentkezhetnek, de leginkább az agy és az idegrendszer reagál érzékenyen a piridoxin hiányára. Étvágytalanság, hasmenés, émelygés, hányinger és hányás, fokozott ingerlékenység és a nyelv gyulladása, ideggyulladások egyaránt jelentkezhetnek, de a B6-vitamin hiány vérszegénységet is kiválthat. Tartós B6-vitamin hiány esetén csökken a vérben a C-vitamin- szint, fokozódik a kalcium, a cink és a magnézium ürülése és csökken a réz felszívódása.

Jóból is megárthat a sok!

A vízben oldódó vitaminokkal kapcsolatban általános tévhit, hogy azokat nem lehet túladagolni, mivel a felesleg a vizelettel távozik. Ennek ellenére a folyadéktereinkben kialakuló tartósan magas B6-vitamin koncentráció nem veszélytelen. Émelygés, hányás, hasi fájdalom, a mell érzékenysége és fényérzékenység (fotoszenzitivitás) léphet fel. A B6-vitamin túlzottan magas dózisai tehát toxikusak lehetnek. Már 200 mg/nap bevitel esetén is, igaz nagyon ritka esetekben, de leírtak hasonló hatásokat, ezért a túladagolástól feltétlenül tartózkodni kell. Terhes és szoptató nők lehetőleg ne alkalmazzanak 2-20mg-ot meghaladó dózisokat!

 

RÖVIDEN

Természetes források

Máj, hús, tojás, belsőségek, lazac, tengeri herkentyűk, hering, hüvelyesek (pl. cukorborsó, bab), sárgarépa, káposzta, banán, burgonya, élesztő és élesztőkészítmények, dió, mogyoró, búzacsíra, búzakorpa, brokkoli fogyasztásával fedezhetjük B6 vitamin igényünket. A tej és tejtermékek viszonylag szegények ebben a vitaminban.Rendszertelen táplálkozás esetén étrend kiegészítőket használhatunk pótlására.

Menstruáció előtt

A menstruáció előtti – premenstruációs – panaszok enyhítésében eddig két vitaminnak bizonyított a szerepe. Az E-vitamin és a B6-vitamin megkönnyítheti ezt a feszültséggel teli, számos hölgy számára rendkívül kellemetlen, a havi vérzés megindulása előtti időszakot, a nemi hormonok szabályozásának befolyásolásával.

Vesekövesség megelőzésére

B6 vitamin csökkenti az oxalúriát, ezáltal a kalcium oxalát vesekövek képződésének esélyét, különösen magnéziummal együtt adagolva, az erre hajlamos személyekben.

dezsi-weblap