Garantált minőség

Miért fontos az E-vitamin?

Az E-vitamin (tokoferol) egy zsírban oldódó vitamin, melynek antioxidáns hatása van. Ez annyit jelent, hogy segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett káros hatású szabad gyököket.

A szervezetben a szabadgyökök természetes élettani folyamatok, az anyagcsere révén képződnek.  Probléma akkor jelentkezik, ha például a rendszeres stressz, a mozgásszegény életmód mellett az élelmiszerekben található vegyszerek, a szennyezett levegő, a dohányzással beszívott nikotinfüst, és a feldolgozott ételek fogyasztása révén káros és kóros mennyiségben termelődő szabad gyökök szabadulnak fel. Ezt napi rendszerességgel fogyasztott gyümölcsökkel és nyers zöldségekkel akár ellensúlyozni is lehetne. Azonban erre a szigorúan egészségtudatos táplálkozásra a legritkább esetben van lehetősége manapság az embernek.

A kóros és káros szabadgyökök megkötésével sokkal nagyobb esélyünk lehet az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-szűkület, a trombózis és különböző  daganatok kialakulásának megelőzésére.

Előnyös tulajdonságok

Lassíthatja a sejtek öregedését, így rendszeres és tudatos pótlásával nem csak fiatalosak maradhatunk, de védi bőrünket a káros sugarak okozta behatásoktól, a korai öregedéstől. Erősíti a körmöket és a hajszálakat. Csökkentheti az időskori látásélesség romlásának ütemét és erősíti az immunrendszerünket. Javítja a sejtek regenerációját és hatásos lehet a krónikus fáradtság megszűntetésében vagy megelőzésében.

Hiánytünetek

Embernél csak nagyon ritkán fordulnak elő az E-vitamin hiány tünetei, mert a normális vegyes étrend tartalmazza, illetve az egészséges szervezet ezekből képes előállítani a neki szükséges mennyiséget. Hiánya vérszegénységet, meddőséget, izomsorvadást okoz. Túladagolása nem ismert; bár zsírban oldódó vitamin, hipervitaminózist mégsem okoz akár napi 1,2 g bevitele sem.

Túladagolható-e az E-vitamin?

Az E-vitamin a túladagolhatóság tekintetében eltér a többi zsírban oldódó vitamintól. Túladagolása nem szokott előfordulni. Annak ellenére, hogy a zsírszövetek és a máj tárolja a felesleget, a széklettel folyamatosan ürül ki a szervezetünkből. Hipervitaminózist az eddigi adatok szerint még napi egy gramm E-vitamin bevitele sem okozott, mely a napi ajánlott dózis sokszorosa.

Mivel minden ember különböző, így az anyagcserénk is eltérően működhet, előfordulhatnak kivételes esetek. Ha gyanús tünetek jelentkeznek – fejfájás, kettős látás, izomgyengeség, emésztőrendszeri probléma -, s ezek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a nagy mennyiségű E-vitaminnal, hagyjuk abba a szedését. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy ezek a tünetek elég általánosan ahhoz, hogy számos ok előidézheti. Mindenesetre az E-vitamin napi javasolt dózisát sem kell túllépni, s akkor nem kell aggódnunk, hogy a várt  előnyös hatások helyett a mellékhatások jelentkeznek.

Ajánlott napi adag: 10–15 mg, de terhesség, nehéz fizikai munka vagy aktív sport tevékenység során a szervezet igénye akár 100 mg –ra is megemelkedhet.

RÖVIDEN

Természetes E-vitamin források

A legjobb természetes E-vitamin források a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények, a hús, a máj és a tojás. Főzéssel és a túl magas vagy túl alacsony hőmérsékleten történő tárolás során ezek a tápanyagok elveszíthetik E-vitamin tartalmuk jelentős részét.

Véralvadást befolyásoló gyógyszert szedők figyelem!

Amennyiben Ön E-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőt szed, s a gyógyszerei között véralvadásgátló (pl. warfarin, acenokumarol hatóanyagú szer) van, akkor az INR szintet az első időszakban gyakrabban kell kontrollálni. A nagy dózisú E-vitamin bevitel fokozhatja az aszpirin, clopidogrel, a prasugrel, a heparin és egyéb véralvadást befolyásoló szerek hatékonyságát. Ezért amennyiben például orrvérzés vagy véres vizelet jelentkezik, úgy az E-vitamin tartalmú táplálék kiegészítő rendszeres szedését javasolt abbahagyni. A K-vitamin hiány is fokozhatja a vérzés kockázatát.

dezsi-weblap