Garantált minőség

Miért kell a Q10 az embereknek?

Q10: A sejtek energiatermeléséhez nélkülözhetetlen!

Élettani szempontból kiemelt szerepe van ennek az 1957-ben felfedezett molekulának, amelynek hatásmechanizmusa felfedezéséért Dr. Mitchell 1978-ban Nobel-díjat kapott.

A Q10 koenzim, – kémiai nevén ubikinon – egy vitaminszerű vegyület, mely egyrészt antioxidáns hatású, így véd a szabadgyökök szöveteket és sejteket károsító hatásától, melyek felelősek többek között a rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért is.

Másrészt a sejtek energetikáját szabályozza. A sejtek energiareaktorainak nevezett mitokondriumok kettős fallal körülvett alkotók, a Q10 pedig segíti a táplálékból származó, a legfőbb energiahordozó ATP (adenozin-trifoszfát) molekula képződéséhez szükséges anyagok bejutását ezen a speciális falon.

Kinek és mikor ajánlható a Q10 rendszeres pótlása?
Az emberi szervezet, megfelelő táplálkozás mellett, harmincadik életévünkig elegendő mennyiségű Q10-et állít elő. De utána már nem. Igaz, a Q10-szintet nem mérjük a napi gyakorlatban, de az optimális bevitel napi 50 mg egy egészséges felnőtt ember esetében.

Miért ajánlott a Q10 szedése azoknak a betegeknek, akik vérkoleszterin szint csökkentő sztatin hatóanyagú gyógyszereket szednek?
A kardiológiai betegek nagy része szed vérzsír szint csökkentő modern készítményeket, általában a leghatékonyabb hatóanyag tartalmú sztatinokat. Ezek gátolják az érelmeszesedést és a már felrakódott meszesedést – megfelelő adagolás mellet – képesek eltávolítani az erek falából. Ez a kedvező hatásuk.

Ugyanakkor számos beteg panaszkodik izomfájdalmakra és egyéb kellemetlenségre. Ezek egy része abból ered, hogy a sztatinok blokkolják a szervezetben a Q10 szintézisét, csökkentik a májban történő Q10 termelődését. Ennek hiánya komoly izomfájdalmakhoz vezethet, amit nap mint nap sokan tapasztalhanak is. Számukra így kifejezetten előnyös az E-vitaminnal kombinált Q10-tartalmú táplálék-kiegészítők.